Monday, 6 May 2013

KAD PERUBATAN ( MEDICAL CARD ) APA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAINYA?
PASTIKAN KAD PERUBATAN ( MEDICAL CARD ) ANDA GUARANTEE RENEWAL !

• Tidak semua kad perubatan (medical card) adalah sama, ia bergantung kepada syarikat yang anda ambil. Apa itu "guarantee renewal" ? Guarantee renewal bermaksud manfaat kad perubatan (medical card) anda akan terus disambung mengikut kontrak yang telah dibuat walaupun anda telah mendapat penyakit setelah mengambil polisi. Anda akan terus dilindungi dan kos hospital akan ditanggung oleh pihak insurans @ takaful.

• Sekiranya kad perubatan (medical card) anda adalah dari jenis yang "non guarantee" maka setiap kali membuat pembaharuan anda perlu membuat pemeriksaan kesihatan, sekiranya sihat polisi akan diperbaharui, DAN sekiranya sakit kemungkinan anda tidak boleh menyambung lagi atau akan dikenakan loading @ exclusion.

• Untuk makluman anda, tiada lagi syarikat insurans lain yang akan memberikan anda perlindungan sekiranya anda sakit.

• OLEH ITU, Pilihlah kad perubatan (medical card) yang auto renewal dan tiada pemeriksaan kesihatan diperlukan.


- Apakah yang anda perlu tahu tentang kad perubatan (medical card) ? Maklumat yang anda perlu AMBIL TAHU SECARA SERIUS sebelum mengambil plan kad perubatan (medical card), ialah:

1) Adakah kad perubatan (medical card) tersebut GUARANTEE RENEWAL atau YEARLY RENEWAL BASIS?

2) Apakah perbezaan antara kad perubatan (medical card) STAND ALONE dan kad perubatan (medical card) sebagai RIDER di dalam INVESTMENT LINK PLAN?

3) Apakah perbezaan KO-TAKAFUL @ KO-INSURANS dengan PENALTI (Co-payment) kalau Ugrade Bilik?

4) Adakah terdapat MANFAAT PAYOR/CONTRIBUTOR di dalam plan anda yang akan membantu membayar caruman sekiranya anda didiagnoskan berpenyakit kritikal?

5) LIMITATION berkaitan lawatan pakar ketika menerima rawatan di hospital?

6) LIMITATION untuk rawatan pesakit luar berkaitan buah pinggang dan kanser?

7) TEMPOH PLAN BERKUATKUASA. Sehingga bilakah anda dilindungi? Short term or long term?

8) Perbezaan kad perubatan (medical card) 1st PARTY dan 3rd PARTY?

9) Apakah plan anda plan 3 dalam 1, PERBEZAAN antara 3 dalam 1 atau sekadar plan 2+1? Mana satu pilihan anda...fikir-fikirkan......

10) Kad perubatan (medical card) MAHAL? kad perubatan (medical card) MURAH tentu ada sebab? Adakah berbaloi dengan INVESTMENT yang anda buat?

**Ramai yang tak tahu, bila dah terkena baru tahu, tetapi semuanya sudah terlambat pada waktu itu.

JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN, SILA CALL/SMS MUS: 019-9338655 atau Layari takafulexpert.com @ takafulexpert2u.blogspot.com untuk dapatkan maklumat selanjutnya.


No comments:

Post a Comment