Sunday, 16 June 2013

MERANCANG KEWANGAN KELUARGA






Dalam mencari dan merancang kewangan keluarga, masih ramai yang keliru tentang keperluan takaful dalam kehidupan harian. Kita sering tertanya-tanya pada diri sendiri, Perlukah aku mengambilnya ? atau Tak perlu aku mengambilnya ?

Dahulu, Saya juga seperti anda tetapi kini saya telah memahami dalam erti kata sebenarnya, risau jika keadaan kewangan tidak mengizinkan, tetapi selepas mengambil kira pro dan kontra, saya memilih untuk memilikinya sebelum terlewat !

Ada pro dan kontra dalam menentukan keputusan saya. Tetapi pro nya lebih banyak jika saya mengambil Takaful sebagai sebahagian dari perancangan kewangan saya. Di antara pro nya adalah :

a. Saya melindungi diri dengan yang pelan yang di akui oleh syariah.

b. Saya dapat membuat perlindungan, simpanan dan pelaburan dalam SATU MASA berbanding simpanan sahaja di bank.

c. Jika saya mati, sekurang-sekurangnya saya telah meninggalkan wang untuk kegunaan ibu bapa saya, isteri saya dan anak-anak saya (opps… isteri dan anak belum ada lagi) dengan wang yang halal dari segi syariah.

d. Jika saya lumpuh, sekurang-sekurangnya kos perubatan saya telah dilindungi dan saya tidak menyusahkan orang-orang terdekat dengan saya membantu dalam bentuk kewangan. Saya meninggalkan sebahagian wang untuk menjaga diri saya, memberi makan minum saya dan menbiayai kos perubatan saya dengan wang yang halal dari segi syariah.

e. Jika saya terkena mengidapi salah satu penyakit kritikal, ngerinya !
contohnya jantung ( 1 daripada 3 lelaki berumur 40 tahun ke atas terkena penyakit jantung!), kanser (1 daripada 4 wanita di Malaysia terkena penyakit kanser!) Sekurang-kurangnya saya telah melindungi kos perubatan saya dengan wang perlindungan daripada PruBSN Takaful yang halal dari segi syariah, dan kos-kos rawatan sampingan seperti kemoterapi, pembedahan susulan semuanya di bayar oleh PruBSN Takaful saya.

f. dan banyak lagi pro-pro atau kelebihan-kelebihan yang saya akan perolehi berbanding jika saya TIDAK memilih untuk mencarum di PruBSN Takaful.


Kenapa tidak perlu memilih PruBSN Takaful? persoalan ini adalah persoalan-persoalan dari mereka yang kurang mengetahui kepentingannya. Saya yakin anda tidak begitu.

- PruBSN Takaful mempunyai fund sendiri, dan ianya terhasil dariapada gabungan dua syarikat gergasi yang di jamin oleh kerajaan. Selain itu, dengan konsep takaful yang diguna pakai, anda tak perlu risau mengenai status kehalalannya dari segi syariah dan di samping itu anda juga dapat membuat amal jariah (ini kerana konsep takaful sendiri adalah saling jamin-menjamin dan saling bantu-membantu, dan di PruBSN Takaful ada satu FUND yang di asingkan dan dikumpul dalam satu tabung untuk setiap ahli pencarum saling bantu membantu. Fund itu hanya digunakan untuk membantu ahli-ahli yang lain). Jadi di sini anda juga telah membuat amal jariah! di dunia dapat wang halal dan di akhirat pula ada balasan yang cukup baik bagi amal jariah yang anda buat!

- Jadi, kenapa tidak ?

KENAPA PruBSN?

Gabungan dua syarikat besar iaitu Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) dan Bank Simpanan Nasional (BSN).PAMB yang sudah 88 tahun lebih di Malaysia dan 150 tahun lebih worldwide. Sudah semestinya expert dlm bidang insurans/takaful dan mempunyai fund yang banyak untuk mengeluarkan produk yang lebih murah. Bank Simpanan Nasional - Bank kerajaan under MOF. Fundnya dijamin oleh pihak kerajaan Malaysia. Memang gabungan yang paling mantap.

Prudential merupakan satu-satunya Syarikat insurans antarabangsa setakat ini yang mendapat lesen pengendali Takaful. Ini sudah cukup untuk menggambarkan yang kerajaan pun percaya dengan Prudential untuk memasarkan produk-produk Takaful kepada rakyat Malaysia especially org Islam.

Paling innovatif dalam produk-produk kewangan terutamanya Insurans dan Takaful. PruBSN merupakan pengendali Takaful PERTAMA yang keluarkan medical card. Medical card PruBSN mempunyai coverage paling tinggi dalam market, iaitu di antara RM500k hingga 2.5 juta, sedangkan premium lebih kurang sama dengan kad yang di keluarkan syarikat lain. Saya pun naik hairan jugak kalau ada lagi orang nak compare dengan kad mana yang lagi bagus.

Pelan Takafulink yang di keluarkan oleh PruBSN adalah paling komprehensif. All-In-One...semua di keluarkan sendiri oleh PruBSN dan tidak melibatkan third-party (especially medical card).
Orang kata. Kalau nak tengok medical coverage mana yang bagus, tengok sejarah claim yang pernah di buat. Di forum prudential boleh refer contoh2 claim yang pernah di buat oleh ejen2 PruBSN. Dan jika anda tidak puas hati, boleh hubungi saya, saya boleh tunjukkan bukti. Dari claim demam chicken pox sampailah kepada leukemia, dan meninggal dunia.

SOALAN NYATA :

Kenapa agaknya PruBSN Takaful keluarkan Medical Card dengan had seumur hidup yang besar (RM500k – RM2.5 juta)?

1) Kos medical semakin meningkat setiap tahun lebih kurang 8-15%. So, DENGAN medical kad RM150k, mungkin kita rasa banyak dan cukup sekarang ni, tapi bagaimana 10-20 tahun akan datang?

2) Cuba anda bayangkan, adakah anda mempunyai back-up fund sebanyak RM500k untuk melindungi simpanan hari tua anda nanti? kalau nak simpan sendiri RM500k, agak2 makan masa berapa lama?pastu tak ke sayang kalau retirement fund yang kita simpan selama ni di beri begitu sahaja kepada pihak hospital?

3) So, apa lagi kelebihan kad ini selain limit yang sangat besar tu? ok, sekali lagi. Medical card PruBSN adalah satu2nya kad yang ada:
i. Non-claim bonus (NCB) - kalau anda kekal sihat dan tak pernah pakai kad ni, anda akan dapat lagi bonus tahunan antara RM100-RM500, tak ke berbaloi2 tu?
ii. Annual Limit waiver - haa...ni features yang paling power skali. Katalah anda ada kad dgn limit RM150k, tapi setahun boleh claim RM50k je...masalah tak kalau nak buat rawatan pembedahan jantung yang mungkin mencecah sehingga RM100k? So, dengan kad PruBSN...anda boleh buang had tahunan....maksudnya kalau kos rawatan cecah sampai RM100k pun still boleh claim.

JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN, SILA CALL/SMS KEPADA :


No comments:

Post a Comment